BejelentkezésSzépségével legyen Ön is naprakész

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy megkapja életmód cikkeinket, információkat és hasznos tanácsokat a Szépség világából.

Bejelentkezés

Szakorvos partnereink részére


Kérem adja meg jelszavát, majd kattintson a Bejelentkezés gombra.

Partnerkódos regisztráció

Kérem írja be a kártyáján található partnerkódot és kattintson a tovább gombra.

Ha nem rendelkezik partnerkóddal akkor kattintson ide a regisztrációhoz.

Edwin Smith papirusz

Az Edwin Smith sebészeti papirusz kétség kívül egyike a legjelentősebb dokumentumoknak, amely hozzátartozik az ókori Nílus Völgy orvoslásához. 1862-ben adta el Mustafa Agha ezt a papiruszt Edwin Smith-nek. Smith kalandorként, antik kereskedőként és pénz kölcsönzőként írt erről. (Dawson és Uphill: 1972). Smith azzal vált híressé, hogy tanácsokat adott arról, mi az antik hamisítvány és mi nem. (Nunn 1996:26) Bármely egyéni véleménye őt hitelesítette, amelyet azonnal elismertek, és a szöveget, ami arra vonatkozott, kihozták kísérleti fordításban. Halálkor, 1906-ban nővére adományozta a papiruszt a maga teljességében a New York-i Történelmi Társulatnak (New York Historical Society). A papirusz most a New York-i Tudományos Akadémia gyűjteményében található. 5 m hosszú és 33 cm széles, de a bevezető elég hosszú, 4,7 m. Ez több piramisok előtti szövegnek a másolata, s talán még korábbi.


1930-ban James Henry Breasted, a Chicagoi Egyetem (University of Chicago) Keleti Intézetének (Oriental Institute) igazgatója publikálta a papiruszt facsimilével (hasonmás kiadvánnyal), másolva, angol fordításban, kommentárral és bevezetővel. Ezt a kötetet orvosi jegyzetekkel Dr. Arno B. Luckhardt látta el. A Breasted fordítás egyedülálló a maga nemében.


Az Edwin Smith papirusz az Ebers papirusz után a második leghosszabb papirusz: 17 hasábot tartalmaz (377 sort) a rektójában és 4,5 hasábot (92 sort) a verziójában, összesen 469 sort. A rektó és a verzó is kézzel van írva közép-egyiptomi stílusban. Kb. i.e. 1700-ban keletkezett, de alapjául az óbirodalmi írások szolgáltak, amelyek Imhotep idejéből valók voltak. Ez a szemészetről a legrégebbi létező dokumentum., bár az Ebers papirusz teljesebb és alaposabb. Azonfelül a legtöbb anyag a kézi sebkezelésről szól, amelyet a hadsereg sebészei vihettek magukkal. Ez a papirusz megcáfolja azt a gyakori hiedelmet, hogy az egyiptomiak nem voltak meghitt kapcsolatban az anatómiával. A papirusz demonstrálja előrehaladott ismereteiket a mindenféle sebkezelésben. Már használtak sebtapaszt, varrást, a törésekhez használt gipszet valamint az orvosi technikák használatát. Valószínű, hogy e papirusz eredeti szövegét maga Imhotep írta, de nehéz elhinni, hogy ez mind egy ember értelméből fakadt. Ezidáig csak hét orvosi papiruszt ismerünk.
A fejjel és a koponyával indul az értekezés, az orrtól lefelé a nyakig alkalmazandó eljárásokkal, arc, fül, kulcs-csont, humerus, mellkas, vállak, gerincoszlop, ahol a szöveg megszakad, s a dokumentum befejezetlen marad.
 

Lépjen kapcsolatba velünk ide kattintva!Egészség tippek az Ön egészségéért!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen megkapja tudományos életmód cikkeinket, nélkülözhetetlen információkat és hasznos tanácsokat a Szépség világából

Feliratkozom a hírlevélre

Ez egy bizalmasan kezelt levelező lista. Adatai nem kerülnek illetéktelen kezekbe.


A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A lakcímet a 2008. évi XLVIII. törvénynek elegettéve kérjük el, és annak megfelelően tároljuk.


72